Română (România)

Galeriile subterane

Orasul vinicol subteran Milestii Mici

Istorie, tradiţie, cultura, savoare, arome, intr-un cuvant calitate. Toate acestea pot fi descoperite si traite la  IS CVC « Milestii Mici » intr-un program de vizita a galeriilor subterane.  Arhitectura originala in stilul vechilor castele feudale, intrarea grandioasa in galerii, cascada cu apa cristalina ce-si revarsa zglobiu  apele – toate acestea nu lasa  indiferenti vizitatorii nostri.

Itinerarul excursiei poate fi parcurs cu masina, dar mult mai placut este sa faci o plimbare pe jos printre stradutele umbrite de felinare, cu denumiri – Cabernet, Aligote, Feteasca – care fac sa ne imaginam ca ne aflam intr-un adevarat orasel vinicol subteran.

Lungimea totala a galeriilor constituie 200 km, dintre care cca. 55 km (o suprafata de 182 mii m²) sunt utilizate in scopuri tehnologice. Grosimea stratului pana la suprafata variaza de la 30 la 85 m. Butoaiele mari de stejar au fost asamblate la intreprindere in anii 70-80, lemnul a fost importat din Rusia si Ucraina. Capacitatea lor variaza de la 600 la 2000 dal de vin.

Cascada sapata in piatra si budanele imense de stejar reflecta misterios o atmosfera de vraja, de poveste. Fresca buteliei cu pocalul de sampanie si aroma divina a vinului iti lasa gura apa.