IS CVC „Milestii Mici” dispune de o colectie de vinuri, care a marcat o data si pentru totdeauna faima si prestigiul intreprinderii pe piata interna si pe arena internationala a vinurilor. In luna august a anului 2005 „Colectia de Aur” Milestii Mici a fost inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume. Aici se pastreaza vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 1.5 mln de butelii de vin se pastreaza in colectie, vinurile comercializandu-se atat in tara, cit si peste hotare.
Un sentiment adanc de recunostinta te cuprinde atunci cand realizezi cite generatii au lasat aici cate o particica din sufletul lor. La rascruce de milenii, te-nfiori la gandul ca in colectie se mai pastreaza vinuri din secolul trecut. Arhitectura in stil gotic si perfectiunea formelor amintesc de vechile temple grecesti. La o adancime de 80 m, in casute-caze, in butelii acoperite cu praf, mucigai si panza de paianjen, vinurile isi duc linistite traiul de zi cu zi. Fiecare caza dispune de un pasaport pe care este indicat numarul cazei, denumirea vinului, anul recoltei strugurilor si anul depozitarii vinului in colectie.
Colectia isi imbunatateste stocurile in fiecare an, ceea ce va permite ca vinurile depozitate recent sa dainuiasca ani de-a randul, pentru ca urmasii nostri sa-si aminteasca cu respect de cei ce le-au dat viata.
Vinurile de colecție de la Mileștii Mici sunt vinuri excepționale, cel mai vechi vin datând din 1969. Rafinatele vinuri albe, cum ar fi « Sauvignon 2013” «Chardonnay 2013», viguroasele vinuri roșii – „Cabernet Sauvignon 1987”, „Codru 1987”, sau delicatele vinuri licoroase – „Grătiești 1986”, „Auriu1986”, „Trandafirul Moldovei1986 ” sunt vinuri care reprezintă image-ul vinificației nu numai în Moldova, ci și peste hotarele ei.
Vinurile cu marca comercială « Mileștii Mici » sunt exportate în Japonia, China, Taiwam, Olanda, Cipru, Danemarca, Finlanda, Malysia, etc.
Vinurile din colecție sunt păstrate cu nespusă grijă și atenție. Ca și omul, vinul are mai multe etape și vârste, prin care trece, treptat, pentru a-și duce cu demnitate bunul sfârșit. Inițial, vinurile sunt dadacite ca niște copii, mai apoi – educate ca niște adolescenți în perioada când se prepară vinurile tinere.
Vinurile de calitate superioară sunt deja vinurile mature, bine structurate, după care urmează floarea vârstei în care vinurile de colecție își manifestă cu plenitudine calitățile organoleptice. După câțiva ani de maturare în colecție, vinurile dobândesc arome specifice, în care se-mpletesc duios nuanțe de vanilie, vișină, coacăză neagră, flori de câmp sau ciocolată.
Microclima care se creează în colecție (temperatura și umiditate constantă) nu fac decât să îmbunătățească calitățile vinului. Buteliile au un design foarte special și o etichetă originală care imită harta orășelului vinicol subteran Mileștii Mici. Unele caze din „Colecția de Aur” se dau în chirie, astfel cei interesați în mod deosebit de colecționarea vinurilor, au posibilitatea să le păstreze aici.
Acest oraș vinicol subteran a apărut în urma extragerii zăcămintelor de calcar în anii ‘70 ai secolului trecut, la o adâncime de 40-85 m și este unul dintre cele mai mari din lume. Lungimea galeriilor constituie 200 km, dintre care mai mult de 50 km de galerii sunt utilizate de CVC „Mileștii Mici”.