Română (România)

Colectia de Aur

Cea mai mare colectie de vinuri din lume

IS CVC „Milestii Mici” dispune de o colectie de vinuri, care a marcat o data si pentru totdeauna faima si prestigiul intreprinderii pe piata interna si pe arena internationala a vinurilor. In luna august a anului 2005 „Colectia de Aur” Milestii Mici a fost inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume. Aici se pastreaza vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 1.5 mln de butelii de vin se pastreaza in colectie, vinurile comercializandu-se atat in tara, cit si peste hotare.

Un sentiment adanc de recunostinta te cuprinde atunci cand realizezi cite generatii au lasat aici cate o particica din sufletul lor. La rascruce de milenii, te-nfiori la gandul ca in colectie se mai pastreaza vinuri din secolul trecut. Arhitectura in stil gotic si perfectiunea formelor amintesc de vechile temple grecesti. La o adancime de 80 m, in casute-caze, in butelii acoperite cu praf, mucigai si panza de paianjen, vinurile isi duc linistite traiul de zi cu zi. Fiecare caza dispune de un pasaport pe care este indicat numarul cazei, denumirea vinului, anul recoltei strugurilor si anul depozitarii vinului in colectie.

Colectia isi imbunatateste stocurile in fiecare an, ceea ce va permite ca vinurile depozitate recent sa dainuiasca ani de-a randul, pentru ca urmasii nostri sa-si aminteasca cu respect de cei ce le-au dat viata.

Vinurile de colectie de la Milestii Mici sunt vinuri exceptionale, cel mai vechi vin datand din 1969. Rafinatele vinuri albe, cum ar fi « Sauvignon  1988” « Aligote 1986», viguroasele vinuri rosii – „Cabernet 1986”, „Codru 1986”,  sau delicatele vinuri de desert – „Gratiesti1986 ”, „Auriu1986 ”, „Trandafirul Moldovei1986 ” sunt vinuri care reprezinta image-ul vinificatiei nu numai in Moldova, ci si peste hotarele ei.
 Vinurile cu marca comerciala « Milestii Mici »  sunt exportate in  Japonia, China, Taiwam, Olanda, Cipru, Danemarca,Finlanda, Malysia, etc.

Vinurile din colectie sunt pastrate cu nespusa grija si atentie. Ca si omul, vinul are mai multe etape si varste, prin care trece, treptat, pentru a-si duce cu demnitate bunul sfarsit. Initial, vinurile sunt dadacite ca niste copii, mai apoi – educate ca niste adolescenti in perioada cand se prepara vinurile tinere.

Vinurile de calitate superioare sunt deja vinurile mature, bine structurate, dupa care urmeaza floarea varstei in care vinurile de colectie isi manifesta cu plenitudine calitatile organoleptice. Dupa cativa ani de maturare in colectie, vinurile dobandesc arome specifice, in care se-mpletesc duios nuante de vanilie, visina, coacaza neagra , flori de camp sau ciocolata.

Microclima care se creeaza in colectie (temperatura si umiditate constanta) nu fac decat sa imbunatateasca calitatile vinului. Buteliile au un design foarte special si o eticheta originala care imita harta oraselului vinicol subteran Milestii Mici. Unele caze din „Colectia de Aur” se dau in chirie, astfel cei interesati in mod deosebit de colectionarea vinurilor, au posibilitatea sa si le pastreze aici.
Acest oras vinicol subteran a aparut in urma extragerii zacamintelor de calcar in anii ‘70 ai secolului trecut, la o adincime de 40-85 m si este unul dintre cele mai mari din lume. Lungimea galeriilor constituie 200 km, dintre care mai mult de 50 km de galerii sunt utilizate de CVC „Milestii Mici”.

Combinatul de Vinuri de Calitate "MILEȘTII MICI"

com. Mileștii Mici, Ialoveni, Republica Moldova, MD-6819

Tel.: +373 67 402 400 (sectia marketing)
Tel./Fax: +373 69 500 262 (sectia turism intern)
+373 22 382 777
Email: milestiimici@dnt.md
marketing@mm.in.md
delegatie@mm.in.md

Urmariti-ne pe facebook